ESTHER·DE·VRIES

Grafisch ontwerper  Esther de Vries  +31(0)6 108 330 36

ESTHER

Tijdens mijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie is mijn interesse in het ontwerpen van publicaties begonnen, het eerste ‘echte boek’ gaf ik tijdens mijn studie zelf uit, iets wat ik daarna zo nu en dan bleef doen met boeken die elders geen thuis konden vinden.

In de afgelopen 25 jaar ontwierp ik ook andere dingen, zoals educatieve projecten voor/met kinderen, grafische lagen van tentoonstellingen, ruimtelijke installaties, settings voor debatten, inrichtingen van kunstcollecties, filmpjes, websites, zelf geinitieerde projecten... maar het hart van mijn praktijk is het maken van boeken. 

Mijn favoriete boeken zijn die waarin je je welkom voelt, waarin je als lezer rond kan kijken om steeds weer iets nieuws te ontdekken. Waarin tekst en beeld zo op elkaar afgestemd zijn waardoor je meegenomen wordt in het onderwerp. Een boek dat als object al een mededeling doet over de inhoud en waarbij je de ervaring hebt dat je iets ‘echts’ in handen houdt, zowel qua inhoud als qua vorm. Boeken die gaan óver iets en ook iets zíjn. Deze eigenschappen verkleinen de afstand tussen de lezer en de inhoud naar mijn idee. Soms is het even wennen aan deze boeken, omdat ze vaak een beetje afwijkend zijn. Ze laten je een omweg bewandelen waardoor andere, verschillende, of nieuwe betekenissen kunnen worden voortgebracht.

Aan de boeken én andere ontwerpen die ik maak probeer ik deze eigenschappen ook te geven en zorgvuldig af te stemmen op de inhoud.

Om de inhoud goed te leren kennen -en ook de wensen van de opdrachtgever- werk ik graag in een nauwe samenwerking. Het ontwerpproces verloopt vaak heel open, zoekend, bevragend en intuïtief. Na zorgvuldig -en soms weer opnieuw- afwegen van alle keuzes ontstaat een helder idee waarbij ik ervoor wil zorgen dat een onderwerp recht gedaan is en in al zijn verschillende facetten en rijkdom gepresenteerd wordt.

Hanne Hagenaars schreef een tekst over mijn werk die hier te lezen is.

Ik zie mijzelf als een redactioneel ontwerper. Het fijne aan mijn vak is dat er steeds weer een nieuw onderwerp is om me in te verdiepen. Ook heb ik veel affiniteit in het werken met beeld. Vaak is dat bestaand beeld waaruit gekozen moet gaan worden maar ook komt het voor dat ik nadenk over hóe iets in beeld gebracht moet gaan worden om vervolgens tot een keuze te komen voor het soort fotografie, of juist een bepaalde manier van tekenen, etc. Een boek zie ik in gedachte ook vaak als een ruimte waarin de inhoud een plek krijgt, of een wandeling, film, of andere metafoor die werkt tijdens het maakproces.

Als docent geef ik met enige regelmaat les op kunstacademies. Reageren op individuele studenten of werken in kleine groepen is de rol die mij het beste past.