ESTHER·DE·VRIES

Onder het plaveisel wervelen de wortels · 2023 · Book · A4 size · 48 pagina's · Tanja Smeets · Tekst Hanne Hagenaars · selfpublished · Druk: Wilco Artbooks Binder: Agia
ONTSTAAN

Omdat de combinatie van industriële technieken en handmatig werken ook zo kenmerkend is voor het werk van Tanja Smeets, werd in deze publicatie het machinale van de perforatie en de (mogelijke) handmatige ingreep van het scheuren samengebracht. 


NATUUR TECHNIEK


Smeets verricht voor haar werk vaak een enorme hoeveelheid handmatige handelingen om een landschap te laten groeien dat zij van te voren niet kan bedenken, behalve dat het een landschap is waarin industriële materialen uit de doe het zelf winkel en verfijnde technieken (bijv borduren, lasersnijden) kunnen worden gecombineerd.

DEELTJES


Er zijn ongescheurde en  (door Tanja en Esther) gescheurde publicaties te verkrijgen. Je zou kunnen zeggen dat deze publicatie een kunstwerk is, of misschien een multiple. Maar die multiple is niet heilig, het is een veranderlijk werkstuk: de lezer kan een eigen variant maken, of ingrijpen op de gescheurde en nog weer verder scheuren, of zelfs eindigend met een landschap van geperforeerde snippers..

RANDEN


In de buitenste ’schil’ van deze publicatie is uit verschillende foto’s van die afzonderlijke werken van Smeets één landschap samengesteld. 

De perforatie nodigt de lezer uit om al scheurend in deze landschappen te vertoeven en deel te nemen aan een handmatige proces. 

Zodra je gaat scheuren beginnen afzonderlijke werken zich met elkaar te vermengen, waardoor nieuwe vormen ontstaan die je van te voren niet kan uitbroeden.
HANNE HAGENAARS

TANJA

LANDSCHAP

VORMEN


In het midden van de publicatie vinden we een katern met tekst van Hanne Hagenaars o.a. over een belangrijke ervaring met landschap dat Tanja Smeets ooit had.
IJSLAND


SCHEUREN


Het lettertype in dit katern is de Letter Gothic, ooit ontworpen om technische documentatie op een leesbare manier te presenteren dmv van elektrische typemachines (waar techniek en het handmatige eigenlijk ook weer samenkomen).
LEVEND


Dit katern biedt ook een overzicht + informatie van de afzonderlijke werken die in het 'landschap' (de buitenste ‘schil’ van deze publicatie) zijn opgenomen. 

WERKSTUK

RIJGEN

VERBINDEN

ERGENS

LOS

NOGMAALS